Er wordt steeds meer gecommuniceerd over duurzaam leven en een steeds groter wordende groep mensen besteedt hier aandacht aan. De mode-industrie is een grote industrie waar veel geld mee gepaard gaat. Ook in deze branche wordt duurzaamheid meer en meer onder de aandacht gebracht.
Wat maakt mode duurzaam?
De stof waar de kleding van gemaakt is, bepaalt of de kleding duurzaam is. Dit heeft betrekking op het proces van het tot stand komen van de stof. Belangrijk is dat dit op een verantwoorde milieuvriendelijke manier gebeurt.
Duurzaamheid heeft natuurlijk ook te maken met de verwachte levensduur van een bepaalde stof. Hiernaar wordt uitgebreid onderzoek gedaan. Voor wie het belangrijk vindt om duurzame kleding te dragen, is een eerste stap zich verdiepen in de duurzaamheid van verschillende stoffen en materialen.
Confectiebedrijven spelen uiteraard in op de wens van de maatschappij om meer aan de natuur te denken: reclamefoto’s in de natuur, een beschrijving van de kleding waarbij gesproken wordt over natuurlijke kleuren. Heel subtiel kan hiermee de suggestie worden gewekt dat de kleding duurzaam is. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Om het zeker te weten zul je moeten lezen van welk materiaal de kleding gemaakt is. Wanneer je kleding in de winkel koopt, staat de samenstelling van de stof op het label. Er wordt echter steeds meer via internet gekocht en dan is het van belang om bij een webwinkel te kopen welke hierover uitgebreid informatie geeft. Bij bijvoorbeeld https://www.na-kd.com/nl wordt uitgebreid beschreven uit welke stof de kleding bestaat. Je vindt er trouwens een heel ruime keuze aan kleding van biologisch geteeld katoen.
Omdat duurzame kleding wordt gemaakt om lang mee te gaan, wordt er ook geëxperimenteerd met circulaire mode. De bedoeling hiervan is dat kleding die door de eigenaar niet meer gedragen wordt, niet in de vuilnisbak terechtkomt maar gebruikt wordt om iets anders te maken. Zoals we al jaren flessen recyclen zouden we dat ook met kleding kunnen gaan doen.
Als consument kun je zelf veel doen om duurzaam om te gaan met je kleding. Als je graag met de mode meegaat, kan het vervelend zijn om je kleding te dragen tot deze echt versleten is. Er zijn echter tal van mogelijkheden om te vermijden dat je je kleding moet weggooien. Denk bijvoorbeeld aan inzamelingsacties voor andere landen waar mensen de kleding goed kunnen gebruiken. Of loop eens bij een tweedehands kledingwinkel binnen om te vragen of ze interesse hebben in de kleding die je niet meer draagt maar nog wel in prima staat is.
Duurzaamheid in mode begint bij de bewustwording van de consument, zowel bij de aanschaf als bij het wegdoen van het artikel.