De laatste jaren is mode steeds leuker en interessanter aan het worden. We zien steeds meer functionele en zeker technologisch creatieve ontwerpen langs komen over de catwalk. Een modestad als Amsterdam, mag hier dan ook niet ontbreken.
Begin dit jaar is Amsterdam uitgeroepen tot 17e modestad van de wereld en de verwachting is dat die rang blijft klimmen, in hetzelfde tempo als dat de stad zelf ook in de ranglijsten klimt. Steeds meer en meer ontwerpers ontpoppen zich tot ware stijliconen die hun trukendoos wagenwijd opentrekken op de catwalk van verschillende steden.
Waar een tijd geleden de ontwerpen zelf nog heel erg intrek waren, waardoor je de meest creatieve vormen tegenkwam, begint het er nu meer op te lijken dat de technologie achter een kledingstuk of ontwerpstuk een veel grotere rol gaat spelen. Er zijn al een aantal ontwerpers geweest die gespeeld hebben met bepaalde afstotende stoffen die aangebracht zijn op diverse gedeeltes van een kledingstuk. Als er gemorst wordt op het stuk, ontstaat er in feite meteen een ontwerp. Andere ontwerpers hebben gespeeld met compleet van kleur veranderende stoffen, waardoor de drager van de kleding de mogelijkheid krijgt om het uiterlijk van de te dragen stukken aan te passen. De ene keer kan het geel zijn, de andere keer zwart en wellicht op die speelse avond is een jurk met polka dots een meer dan perfecte keuze.
Vooral de Nederlandse ontwerpers zijn erg creatief in het gebruik van materialen en oplossingen. Degene die net van de design academy komen, zijn nog heel fanatiek in het gebruik van hun macbook pro refurbished, waar ze complete kledingstukken zo mee kunnen programmeren. Denk hierbij aan camouflagestukken die letterlijk, door middel van geprogrammeerde spiegelstof, op kunnen gaan in de achtergrond en of voorgrond.
Dit blijft niet on opgemerkt door de rest van de wereld en sinds een paar jaar is er een stijgend enthousiasme voor dit soort technieken. We kunnen alleen maar speculeren waar dit allemaal naartoe gaat, maar als je gaat kijken naar het verleden, waar men complete “dozen” gebruikte als brillen, de meest onpraktische hoedjes en jassen tegenkwam op de catwalks, lijkt het nu allemaal wat normaler te worden. De schoenen van “Back to the Future 2” Marty McFly, zien er van de buitenkant ook heel normaal uit, maar de techniek in de schoenen is wat het futuristische aspect van het model bepaalt. Dit zal de richting zijn waar je aan moet denken als je de toekomst van fashion voor je probeert te zien.
Kortom, fashion zit niet stil. Een blik op de toekomst laat te gekke designs zien waar techniek hoger in het vaandel staat dan enorme ontwerpen van onpraktische producten die alleen ontwerpers interessant vinden. En het zal niet stoppen bij hetgeen hierboven opgenoemd is. Ooit loop je je kinderschoenen uit en dan is de toekomst voor fashion hier!